Rendezvény

a tHUNder Duo koncertje

2012. március 13., kedd 19:00

Leírás:

THUNDER DUO

A világklasszis Kossuth-díjas ütőhangszeres Horváth Kornél és a világ legjobb tíz fiatal dobosa közé sorolt Dörnyei Gábor hat éve játszanak közösen. Kettősük kompozíciói nem ismernek zenei- vagy országhatárokat: a szerzeményeik között latin-amerikai, afrikai, bolgár és indiai hangzású zenét is találunk, de az amerikai funky és a páratlan ritmusok is jelen vannak előadásaikban, mely egyszerre elementáris, magával ragadó, egyedi és komplex, de mégis nagyon muzikális.

2011. áprilisában jelent meg párosuk első - a Hunnia Records által kiadott - koncertfilm-felvétele, amely Európából is rendhagyó módon, Magyarországról pedig abszolút elsőként került be Amerika legnagyobb ütőhangszeres kiadójának, a Hudson Musicnak a kínálatába. Így ma már a Duo olyan legendás zenészekkel szerepel egy virtuális polcon, mint Sting dobosa Vinnie Colaiuta, Horacio El Negro Hernandez, Santana ütőse vagy Chad Smith, a Red Hot Chili Peppers dobosa.

A tHUNder Duo előadásairól elismerően nyilatkoznak tengeren innen és túl is: "Kornél érzékenysége, kuriózumnak számító technikája, Gábor élvezetes ritmus- és lenyűgöző szólójátéka együtt igazán különleges és inspiráló." - mondta róluk Rob Wallis, a Hudson Music társalapítója és társelnöke. "Komplex, egzotikus, mesteri, izgalmas. Mindenkinek látnia kell, hatalmába kerít a művészetük." - ajánlja a páros kiadványát ötcsillagos kritikájában a RHYTHM Magazine - az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban eladott dobos magazinja. A Drummer Magazine kettőjük dallamos és interaktív játékát emeli ki.

A tHUNder Duo minden bizonnyal felejthetetlen előadását a magyar közönség legközelebb 2012. március 10-én Budapesten a Művészetek Palotájában, 13-án Szegeden az IH Rendezvényközpontban, 14.-én pedig szintén Budapesten, a RaM Colosseum Élményszínházban láthatja és hallhatja.

HORVÁTH KORNÉL

A Kossuth-díjas ütőhangszeres Horváth Kornél a magyar jazzélet meghatározó alakja, egyedülálló játékstílusáért a világ legjobb ütőhangszeresei között tartják számon. A Trió Stendhal-lal lett országosan közismert zenész, első jelentős nemzetközi sikerét 98-ban a lipcsei jazzfesztiválon aratta a Lantos Zoltán Mirrorworld Quartettel. Azóta folyamatosan turnézik itthon és külföldön, állandó és alkalmi formációkkal. 2000-től rendszeres meghívásoknak tesz eleget, ahol hazai, európai, s amerikai főiskolákon és egyetemeken tart bemutató előadásokat, workshopokat. Számos rangos fesztiválra kapott meghívást, fellépett több mint 20 európai országban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indiában és Észak-Afrikában. Legújabb CD-je a gitárvirtuóz brazil Alegre Correaval közösen készített duólemez, Songs of Moment címmel.

DÖRNYEI GÁBOR

A Londonban élő Dörnyei Gábor szintén a hazai könnyűzenei- és ütősélet egyik meghatározó személyisége. Közreműködött Arany és Platina lemezeken, a Walt Disney Co. stúdiófelvételein, kiadott két sikeres multimédiás szólóalbumot, valamint egy koncert DVD-t. Jelenleg a londoni West End egyik legrégebben, 10 éve teltházzal futó Queen - We will rock you darabjában játszik, a londoni Kortárs Zeneművészeti Akadémián tanít, Európa legnagyobb zenei iskoláiban tart dob-mesterkurzusokat, Andy Whitmore-ral az Atomic Kitten, a Kool and the Gang és Dannii Minogue producerével dolgozik együtt. Magyarországi elismerései mellett (Az év Dobosa, Emerton Díj, Arany Dobverő Díj, Magyar Rádió Dobosa, stb.) 2010-ben az angol RHYTHM Magazine a "Világ 10 legjobb fiatal dobosa" közé választotta. www.thunderduo.com

www.kornelhorvath.com

www.gabordornyei.com

A koncert előtt fellép a „GUIRO“ Ütőegyüttes

A GUIRO Ütőegyüttes 1987-ben alakult a szegedi, akkor még Liszt Ferenc Zeneiskola ütőtanszakának növendékeiből, Bedő Gábor tanár vezetésével (1992-ben a zeneiskola Király-König Péter nevét vette fel).
Az évek során az együttes tagjai cserélődtek, de a közös muzsikálás öröme megmaradt. Többen is még mindig aktívan muzsikálnak különböző formációkban.
Az együttes célja bemutatni és megismertetni az ütőhangszerek népes családját és különleges hangzásvilágát a közönség minél szélesebb rétegeinek, főleg fiataloknak. Koncertjeiket általában a szegedi és a Szeged környéki települések iskoláiban és művelődési házaiban tartják, többnyire diákoknak. Szerepeltek a szegedi kulturális és közéleti rendezvényeken, a szegedi TV-ben, állandó szereplői és résztvevői a váci és győri országos ütőhangszeres versenyeknek de, koncerteznek külföldön is: Ausztriában, Németországban és Romániában. Az együttes tagjai óriási sikerrel szerepelnek szólistaként is.
Repertoárjuk nagyon sokszínű, magyar és külföldi zeneszerzők ütőhangszerekre komponált művei mellett még számos átiratot is játszanak a zeneirodalom népszerű műveiből.

www.myspace.com/guiropercussionensemble

 

 

Két jegy vásárlásakor  fizesse az egyiket Szeged Kártya pontjaival!

 

Jegyár:

elővételben 1.200,-Ft, a koncert napján 1.500,- Ft
Jegyek válthatók az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi moziban és a Ticketportal országos hálózatában (www.ticketportal.hu).
Az előadásra az IH Rendezvényközpontban és a Belvárosi moziban a következő utalványokat fogadjuk el:
Accor Services Top Premium ajándékutalvány, Accor Services Ticket Culture - Kultúra utalvány, Cadhoc Kultúrcsekk, Cadhoc Művelődási csekk, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Üdülési csekk, Sodexho Pass KULTÚRA utalvány, Sodexho Pass AJÁNDÉK utalvány.
Szeged Kártya pontjait a vásárlás értékének 50%-ában felhasználhatja!